Nederland

Dit zijn de lekkerste Limburgse vlaaien!

Limburgse vlaaien zijn nu over het hele land bekend maar dat was niet altijd het geval. Aan het begin van de twintigste eeuw verkocht een onderneemster uit Weert, Maria Hubertina Hendrix, haar ‘Weerter vlaaitjes’ aan treinreizigers op het station van Weert. Zo werd de vlaai een bekend gebak onder reizigers uit heel Nederland. In Weert hebben ze een standbeeld voor deze dame opgericht en in de rest van het land mogen we haar ook dankbaar zijn!

Een echte Limburgse vlaai bestaat uit een platte bodem van (suikerarm) deeg met een opstaande rand. Als vulling worden vaak vruchten gebruikt maar bijvoorbeeld ook rijst of eiwit. Een echte limburgse vlaai is altijd geheel gebakken, nieuwe varianten zoals een vlaaibodem met bavaroisvulling mogen dus officieel niet die naam dragen. Wanneer je op vakantie gaat naar Limburg moet je deze soorten vlaaien dan ook zeker eens proberen! Hieronder een overzicht van de allerlekkerste en beroemdste Limburgse vlaaien:

1. Kruisbessenvlaai

De kruisbes is maar kort in het seizoen: Vanaf halverwege juni tot augustus, om precies te zijn, dus deze vlaai is maar een beperkt deel van het jaar vers verkrijgbaar. Dat maakt hem natuurlijk extra bijzonder. De kruisbessenvlaai (in het Limburgs: krosjelevlaai mit sjoem) wordt traditioneel bedekt met een heerlijke laag knapperig eiwit. De zure bessen en het zoete schuim zijn een perfecte combinatie.

2. Rijstevlaai

Limburgse Rijstvlaai is ook weer zo’n echte klassieker. Het bestaat uit een traditionele vlaaibodem die gemaakt wordt van een deeg van warme melk, gist, bloem, boter, suiker en ei. Terwijl het deeg rijst, wordt voor de vulling de dessertrijst samen met melk tot een pap gekookt en daarna gemengd met geklopt eigeel. De vulling wordt in de bodem gestort en het geheel gaat nog een half uur de oven in. Dat is pas traditioneel smullen!

3. Kersenvlaai

Ook kersen zijn maar één maand per jaar in het seizoen, dat is de beste tijd van het jaar om kersenvlaai te eten. Gelukkig smaken kersen uit blik of uit een pot ook heerlijk en zo kun je dus het hele jaar genieten van de echte limburgse kersenvlaai. De kersenvlaai is te herkennen aan het bekende vlechtwerk van latjes deeg dat bovenop de vlaai ligt. Als je daar een stuk van op je bord krijgt, kun je niet wachten om erin te bijten!