Nederland

Een waterspeeltuin in plaats van een zwembad

Waterparken blijven een populair iets. Grote spelers in de recreatiesector spelen daar goed op in. De Plopsagroep, bekend van de Plopsa pretparken in Nederland en België heeft met hun Plopsaqua een waterpark wat binnenkort op veel verschillende plekken zal verschijnen. Deze maand is ook Aqualagon geopend naast Disneyland Parijs. Een project tussen Pierre et Vacances (Het Franse Centerparcs) en Disney. Aqualagon is het grootste waterpark van Europa.

Ook wat dichter bij huis zien we een trend die we steeds vaker terug zien in waterparken, maar ook buiten waterparken. Vandaag gaan we het hebben over waterspeeltuinen.

Het verschil met een gewoon zwembad

Bij een zwembad of waterpark denk je al snel aan een groot zwembad met daar omheen een aantal glijbanen en andere activiteiten zoals bubbelbaden en een golfslagbad. Het aanleggen van een zwembad is echter een flinke investering en kort veel in onderhoud. We zien dat tegenwoordig wel wordt geïnvesteerd in een activiteit met water, maar zonder het zwembad.

Een goed voorbeeld is het Slidepark Aquaventura in Avonturenpark Hellendoorn. Aquaventura is een glijbanenpark dat geopend is in juni 2013. In het park zijn 11 spectaculaire waterglijbanen te vinden, maar geen zwembad.

Een waterspeeltuin is dus glijbanen, een speelhuis, fonteinen en veel meer, maar geen zwembad. Klik op de link om meer te lezen over waterspeeltuinen.

 Interactieve elementen

Waterspeeltuinen zijn er in verschillende soorten en maten. De meest bekende vorm is een groot speelhuis in het midden waar verschillende trappen en glijbanen op, onder en door lopen. Rondom het speelhuis zijn dan nog extra kleine glijbanen te vinden voor de jongste kinderen en verschillende fonteinen. Het belangrijkste aan een waterspeeltuin in het interactieve element. Overal in de waterspeeltuin zijn hendels, knoppen en draaikranen te vinden waarmee fonteinen harder of zachter gezet kunnen worden. Een van de grote middelpunten die je vaak ziet in waterspeeltuin is de tuimelemmer. Meestal staat deze bovenop het speelhuis. De emmer vult zich langzaam met water tot het punt dat de emmer vol zit en zich leeg stort over de hele waterspeeltuin.

Waarom een goede investering?

Waarom zouden zwembaden en bijvoorbeeld campings kiezen voor een waterspeeltuin in plaats van een normaal zwembad? Waterspeeltuinen zijn nieuw, uniek en spreken een grote doelgroep aan. Jonge kinderen kunnen zich helemaal uitleven terwijl de ouders aan de kant rustig kunnen toekijken. Door het interactieve element hou je kinderen makkelijk een aantal uren zoet.

Een van de grootste waterparken in Nederland, Splesj in het Brabantse Hoeven, heeft in 2014 een van hun grootste zwembaden gesloopt om plaats te maken voor twee waterspeeltuinen.

De keuze om een waterspeeltuin aan te leggen in plaats van een zwembad is leuk om iets unieks aan te bieden, maar ook in de kosten kan het schelen, met name in het onderhoud. Als camping is een waterspeeltuin dus ook de perfecte investering. Je kan als camping iets unieks aanbieden en hebt toch iets met water zonder dat een duur zwembad moet worden aangelegd.