Een motor importeren, hoe werkt dat?
Ben je op zoek naar een (nieuwe) motor? Dan is het eerst nog de vraag welk model je wilt en waar je deze gaat kopen. Je kunt hiervoor naar een dealer gaan, misschien weten bekenden van je nog wel een leuk adresje, maar het is ook mogelijk om een motor te laten importeren vanuit een ander land in Europa of zelfs Amerika. Dit kan je uiteindelijk een groot deel in de kosten schelen.
Waarom een motor importeren?
Voertuigen als motoren en auto’s kan je natuurlijk nieuw of tweedehands kopen bij een garage bij jou in de buurt of je vindt een goede verkoper via Marktplaats. Maar het kan voorkomen dat jij je zinnen hebt gezet op een bepaald type motor dat niet of nauwelijks is te verkrijgen in Nederland. En als je deze eenmaal hebt gevonden moet je er de hoofdprijs voor neertellen. De prijzen voor motoren (en auto’s) liggen in veel andere Europese landen, zoals Duitsland, en Amerika een stuk lager. Daarnaast heb je veel meer keuze uit verschillende modellen, zeker als je zoekt in het land waar het betreffende merk is ontstaan. Dit is voor veel mensen een reden om even wat extra moeite te doen om zo de motor van hun dromen te kunnen kopen.
Je zoektocht binnen Europa
Om je ideale motor te kopen, wil je natuurlijk wel weten wat er allemaal verkrijgbaar is binnen Europa. Hiervoor kun je onder andere de website mobile.de gebruiken. Hierboven geven wij al aan dat je meer varianten vindt van een motor tegen een betere prijs als je gaat zoeken in het land van herkomst. Bedriegers heb je overal, dus let goed op dat je alleen voertuigen koopt via erkende sites of de webshop van het merk zelf. Wil je ook graag zekerheid over de staat van de motor? Laat deze dan ook nog keuren door een onafhankelijke expert.
Is alles in orde? Dan is het tijd om de koop rond te maken en de motor te importeren. Als het gaat om een land binnen Europa, dan kiezen veel mensen er ook voor om een busje te huren en zelf de motor op te halen bij de verkoper. In dit geval is het handig om een busje te huren op kilometervrije basis, dat kan je enorm in de kosten schelen. Houd er verder rekening mee dat je motor een Europese typegoedkeuring heeft, zodat je een nummerbord aan kunt vragen. Ook moet je BPM (belasting over je voertuig) betalen. Deze hoogte hiervan wordt door de Belastingdienst berekend aan de hand van de leeftijd en het aantal gereden kilometers van het voertuig.
Motor laten importeren vanuit Amerika
Heb je een motor gevonden in Amerika? Dan is het wat lastiger om deze zelf op te halen met een busje, laat in dit geval de motor importeren door een externe partij. Let er wel op dat je, naast de wisselkoers, ook te maken krijgt met kosten over de invoerrechten (6% invoerrechten over de aankoopprijs en de kosten van het verschepen), de BPM en de kosten van het transport zelf. Maak ook goede afspraken over hoe de motor van de verkoper naar de haven komt, zodat het transport kan beginnen. Zoek daarnaast een oplossing hoe de motor vanuit de haven in Nederland bezorgd wordt bij jouw woning. Het is wat regelwerk, maar dat is zeker de moeite waard om binnenkort rond te kunnen rijden op de motor van jouw dromen.